Hae
Aliisa ihmemaassa

Imetys reilu 9 kuukauden ikäisellä Juniorilla

Juniorilla on ikää nyt reilu yhdeksän kuukautta. Suurimmaksi osaksi hän on helppo vauva. Uusia taitoja on tullut paljon. Juniori osaa ottaa tukea vasten askelia, ja meno alkaa näyttää kävelyltä. Syömisen kanssa sujuvuus on vaiheittaista. Nyt uuteen ruuan koostumukseen totuttelu tuo omat haasteensa. Ihmeen rohkeasti lusikalliset menevät vaikka sattumat saavat irvistämään.

Kompensaationa Juniori on entistä tarkempi maidon saamisesta. Tuttipullolla ei tätä herraa huijata. Maidon on tultava suoraan rinnasta. Tästä voinee päätellä että imetys jatkuu.

Tärkeimmät ajankohdat

Tärkeintä Juniorille on päästä imetettäväksi kun häntä väsyttää. Hän osaa torkahtaa myös omatoimisesti, mutta väsymyskiukun yllättäessä maito on Juniorille paras ”lääke”, ja vain suoraan tissistä.

Kuten arvata saattaa, tärkeimmät imetysajat ovat illalla ennen nukkumaanmenoa, aikaisin aamulla ja päivällä torkkuhetkeä edeltävästi. Väsymyksestä huolimatta Juniori juo maitoa oikein reippaasti. Maidon lisäksi tässä täyttyy päivän läheisyyssaldo. Myönnän että itsellenikin imetys on tervetullut pakollinen pysähdys ja rauhoittumishetki.

Juniori on niin tarkka maidon suhteen, että sänkyyn ei ilman maitoa siirrytä. Yhtenä yönä ”vahingon” satuttua puolenyön aikaan Juniori heräsi. Vaihdoin kuivaa ylle ja oletin että uni tulee varmasti ilman maitoakin. Saatuani protestin täydellä volyymilla uskoin ettei huijaus mene läpi.

Suurempi menekki

Koska ikää ja kokoa on enemmän, myös maidon menekki on suurempi. Minulla ei ole aavistustakaan paljonko maitoa menee. Luotan neuvolasta saatuun lupaukseen lapsen kyvystä juoda juuri sen verran kuin tarvitsee.

Tuttipulloa yritän tarjota päivittäin, mutta huonolla menestyksellä. Pumpattua maitoa on melko runsaasti, mutta sitä olen hyödyntänyt mm. Juniorin puurossa sekä laittanut hieman muun ruuan sekaan. Kaiken järjen mukaan maitoa pitäisi siis olla ruokavaliossa riittävästi.

Tällä hetkellä imetyskertoja on  päivässä viisi, joskus kuusi jos tarve vaatii. Välillä päivän menot ja Juniorin janon ajankohta eivät kohtaa. Hän ottaa pienet huikat molemmista rinnoista, mutta sitten jano saattaa yllättää.

Imetys jatkossa

Niin kauan kuin maitoa tulee ja se kelpaa, pidän kiinni lapsentahtisuudesta. Yritän toukokuussa alkaa vähentää imetystä niin, että Juniori pärjäisi päivällä pidempään ilman imetystä. Vuoden iässä ruokavalioon voi lisätä maidon, mutta itselläni ei ole mikään kiire lopettaa imetystä.

Totta puhuen tällä hetkellä edes imetyskertojen vähentäminen ei tunnu ajankohtaiselta. Erityisesti nyt kun totuttelemme sattumiin ruuassa, imetys tuntuu olevan Juniorille aiempaa tärkeämpää. Toisaalta saan itsekin vähän aikalisää. Imetyshetkiä lukuunottamatta Juniorilla on kova kiire päästä tutkimaan mitä kaikkea kodista löytyy. Imetyksen ja torkkuhetken ajaksi sylivauva palaa takaisin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *