Hae
Aliisa ihmemaassa

Kevennetty treeniviikko: Miten kävi?

nKulunut viikko on ollut treenin suhteen hieman kevennetty. Tällainen tuli tarpeeseen, sillä treeni on ollut intensiivisempää muutaman kuluneen viikon aikana. Aktiivisemman liikkujalla varmaan olisi naurussa pidättelemistä. Mutta kukin tasonsa ja tilanteensa mukaisesti. Mitään massiivista kevennystä ei ole ollut, mutta sen verran että eroa pariin aiempaan viikkoon on. Kevennetyltä viikolta toivon palautumista, ja sitä kautta kehitystä.

Vähemmän sykettä nostavaa harjoittelua

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi juoksemisen vähentämistä tai jättämistä pois vaunulenkin yhteydessä sekä hyppynaruharjoitusten vähentämistä. Itse asiassa en ole tehnyt niitä kuin kerran tällä viikolla, ja kesto oli huimat 5 minuuttia. Tosin senkin ajan eteen saan tehdä töitä. Edellisellä viikolla kertoja oli kolme. Ylipäänsä sykettä nostava harjoittelu (jos esim. kauppareissua ruuhka-aikaan ei lasketa) on tarkoituksella jäänyt vähemmälle.

Vaunulenkeistä itsestään en ole tinkinyt, enkä myöskään pituudesta. Sen sijaan olen yrittänyt panostaa leppoisampaan vauhtiin. Ja siihen oikeasti joutuu panostamaan jos on tottunut kovempaan tahtiin. Toisaalta sää on ollut sitä luokkaa, että nyt mielellään vähän hidastaakin tahtia. Ja kiitos, reklammaationi kunnon talvesta kuultiin!

Enemmän joogaa ja venyttelyä

Oma joogani ei ehkä ole täydellisen oikeaoppista, sillä suuri osa on opittu Youtuben tarjonnasta sekä niistä muutamista joogatunneista joina ehdin Unisport -aikoina käydä. Joogan ja venyttelyn lisäämisen tarkoituksena on palautumisen tukemisen ohessa totuttautua hidastempoiseen harjoitteluun sekä hengittämisen rytmittämiseen. Nk. palleahengitys tuli tutuksi jo lukioaikoina kuoroharjoituksissa.

Vähemmän lihastreeniä

Tällä viikolla erityisesti jalat ovat saaneet levätä. Tosin jonkin verran on tullut tehtyä hyppyharjoituksia, mutta lähinnä kokeilevissa määrin. Tavoitteena olisi kokeilla, miten yksi lempeämpi viikko vaikuttaa, sillä viime viikolla jalkoja tuli treenattua totuttua enemmän. Jälleen joku kokenut ja aktiivisempi harjoittelija nauraisi jos tietäisi millaisista määristä on kyse. Mutta mieluummin etenenen systemaattisesti huomioiden lähtötasoni, ikäni.

Kevennetty viikko ja ravinto?

Onko myös energiamäärää kevennetty? Vastaus on kielteinen. Itseasiassa olen tehnyt hieman lisäyksiä, ns. kunnon ruuan puolelle. Mitään tarkan sarjan makroilua en ole harrastanut minkään ravintoaineen suhteen. Tähän osaltaan vaikuttaa heikko motivaatio laskea proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen osuutta. Ainoa mihin tietoisesti vaikutan, on kasvisten osuus.

Ns. koekakku Juniorin syntymäpäiviä ajatellen.. ts. valkosuklaa-mustaherukkakakku 😁

Vaikutukset tässä vaiheessa?

Henkisesti tällainen viikko on ollut omanlaisensa hengähdystauko. Vaikka aikaa liikkumiseen ei mene sen enempää kuin aiemminkaan, viime viikon takkuisuus aiheutti kieltämättä pientä turhautuneisuutta. On ollut mukavaa vaihtelua liikkua rauhallisemmin sekä keskittyä joogaan ja kehonhuoltoon. Valitettavasti käynnissä oleva viimeinen mutta laajin kurssi opinnoissa deletoi kehonhuollon vaikutuksia. Ts. esseen naputtelua 7 opintopisteen edestä..

Vähän kuormittavampana poikkeuksena pääsin käymään jäällä, missä puolestaan tuli suurempi harppaus. Ties miten monta vuotta treenattu yksi ja ainoa kaksoishyppyni kaksoissalchow onnistui ensimmäisen kerran niin, että sen voisi ehkä jo laskea kaksoishypyksi. Alastulo lähti kiertämään, mutta sen on tavallista ja (toivottavasti) vähenee harjoittelun myötä. Kieltämättä tämä tätsykkä oli ihmeissään! Ilmeisesti harjoittelun rytmittäminen oikeasti tuottaa tulosta.

Ensi viikolla..

Ensi viikolla palailen taas vähän intensiivisemmän harjoittelun pariin. Eli jalkatreeniä kahdelle päivälle, mutta ei niin että lihakset ovat käyttökelvottomat. Myös keskivartalon lihakset saavat kyytiä saman verran. Liikkuvuusharjoittelu on päivittäistä, eli sitä en laske mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa selän taivuttelua ja spagaatteja. Vaikka hyppynaru ei edelleenkään ole paras ystäväni, se pääsee mukaan 2-3 kertaa. Eri asia on, miten pitkään siedämme toisiamme yhdessä.

Kokonaisuudessaan näyttää siltä, että harjoittelun rytmittäminen kannattaa. Intensiivisempi harjoittelu tulee aikanaan, ja kuormituksen lisääminen saa mennä kuntoni ja kehoni ehdoilla. Edelleen pidän kiinni ajatuksesta, että kehittyminen ei vaadi kropan rikkomista tai jatkuvaa rajojen koputtelua. Välillä on hyvä keventää ja keskittyä myös nk. hienosäätöön ja ylipäänsä liikunnan siirtämiseen muun aktiviteetin oheistuotteeksi. -Mutta ilman pakollisuutta.

Onneksi myös sää näyttää todellakin suosivan ulkoilua, ja hieman vaikuttaisi siltä, että ne paljon kaivatut lenkkarikelit ovat oikeasti tuloillaan. Nyt alan todella haaveilla mahdollisuudesta tehdä hyppyharjoituksia ulkosalla! Ja ehkä tuon talvitakin saa viimein vaihtaa kevyempään..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *