Hae
Aliisa ihmemaassa

Ilmat lämpenevät, vaatteet vähenevät ja verbaliikka laajenee

Jälleen aitiossa aikaa viettävä pohtii ihmisuhdeasioita. Vauvavuoden aikana monen, erityisesti tuoreen äidin identiteetti käy läpi suuria rakenusprojekteja aina omasta roolista ja minuudesta seksuaalisuuteen ja siitäkin ties miten monille urille. Nyt kun aikaa on kulunut, olen ajatellut uudesta näkökulmasta myös arkaluontoisempia kokemuksia. En osallistunut Metoo -kampanjaan, vaikka kokemuksia seksuaalisesta ahdistelusta ja häirinnästä onkin kertynyt. Taustalla on liikkeen toiminnan hyväksikäyttö vääriin tarkoituksiin.

Olen elämäni aikana saanut varsin suorasukaisia, käytännössä törkeitä ehdotteluja vastakkaiselta sukupuolelta. Nyt kun iän puolesta kuulun kategoriaan täti-ihminen, reaktioni ovat aivan toista luokkaa kuin 20 vuotta takaperin. Varoitus: tätä tekstiä en suosittele luettavaksi radikaaleille feministeille ja ennen kaikkea miesvihaajille.

Mikä tekee ehdottelusta loukkaavaa?

Tämä lienee erittäin ihmiskohtaista. Jokaisella ihmisellä on oma henkilökohtainen reviirinsä ja intiimiytensä. Osa voi kokea rohkeammat huomautukset hauskana flirttinä, osa taas loukkaavana. Mielestäni kumpikaan suhtautuminen ei ole paheksuttava, tosin huomauttajan on hyvä omata riittävästi tilannetajua tai hyväksyä että seuraus ei välttämättä ole toivottu. -Paitsi jos hän syttyy korvapuustista.

Minä otan nokkiinni sellaisen toiminnan seksualisoimisesta minkä eteen teen töitä ja missä olen tavoitteellinen. Taitoluistelu on hyvä esimerkki tästä. Vaikka 40 vuotta alkaa olla auttamatta lähempänä kuin 30, haluan kehittyä ja oppia uutta. En välittömästi tirvaise jos jonkun huomio kiinnittyy enemmän kroppaan kuin luisteluun, mutta riittävästi toistettuna sellaiset kommentit ärsyttävät. Mutta joku muu saattaa taas pitää minua tiukkapipoisena tosikkona. Tiedoksi potentiaalisen narsismin diagnosoijille: en pidä itseäni erikoisen näköisenä enkä ole asiaan perehtynyt koska en omista kokovartalopeiliä. Karu totuus on, että erityisesti jäällä asianmukaiset treenihousut eivät jätä alakropan muotoja piiloon. ”Lökäreillä” harjoittelu olisi myös turvallisuusriski. 

Objekti vai ihminen?

Suorasukainen ehdottelu on siinä mielessä riski, että vastapuoli voi kokea itsensä ensisijaisesti objektiksi. Toisaalta eri asia on, sattuuko kohdakkain kaksi samanhenkistä. Lisäksi kuvioon astuu usein se klassinen vastakkainasettelu miehet vastaan naiset. Tai kukin päättäköön miten päin haluaa asian ilmaista. Ahterin kehuminen seksikkääksi ei välttämättä automaattisesti ilmaiset objektiutta, vaan on puhdas kohteliaisuus. Asian voisi kääntää näinkin: Jos naisen ulkonäköä kehutaan, miksei se voisi samalla tarkoittaa kiinnostusta selvittää asiaa tarkemmin ja lähietäisyydeltä?

Missä vaiheessa tietynlaiset kommentit tekevät kohteesta objektin? Oma arvioni: asiaa ei voi koskaan saada selville, ellei kommentoija itse tee asian selväksi. Mieleen nousee äkkiseltään loukkaava, mutta pidemmän päälle koominen kokemus. Olin lenkillä joku tuntematon, kieltämättä ulkoisesti varsin miellyttävän näköinen vähän reilu 30- vuotias eli silloin samanikäinen mies pysähtyi kohdalleni. Aluksi hän totesi että olen harvinaisen kaunis nainen ja hän haluaisi kysyä jotain. Kysyttyäni mitä, hän totesi suoraan haluavansa kansani villiä rakastelua. Hetken hiljaisuuden jälkeen totesin ”kiitos, mutta ei kiitos mutta kiitos kysymästä”.

Keskustelu päättyi siihen, ja mies jatkoi matkaa. En tiedä tärppäsikö. Mikä asiasta teki omanlaisensa, oli miehen kohtelias asenne ja itse asiassa järkevä verbaliikka. Olin tuolloin parisuhteessa mikä osaltaan vaikutti kieltäytymiseen, mutta todennäköisesti olisin kieltäytynyt muutenkin. Olisi kai pitänyt ottaa nokkiinsa, mutta minua tapaus lähinnä huvitti. Tosin vielä enemmän nauratti kun pari päivää myöhemmin paikallislehdessä oli juttu samoilla tuntomerkeillä varustetusta mieshenkilöstä joka ehdotteli naisille sopimattomia. Ilmeisesti ei tärpännyt.

Olinko siis pelkkä objekti? Ilmeisesti kyllä, koska henkilö ei muuten osoittanut minkäänlaista kiinnostusta minua kohtaan. Osaa naisista tapaus ei naurattanut lainkaan, vaan he kokivat sen siinä määrin loukkaavaksi että informoivat asiasta poliisia. Toivottavasti kyseinen henklö ymmärsi jälkeenpäin vaihtaa taktiikkaa.

Mitäs me monimuotoiset..

Jos jokin mielipide on annettava, mielestäni kyse on osittain tuuripelistä. Kieltämättä olin tekstissäni hieman epäreilu, sillä myös naiset osaavat antaa kaksimielisiä ja varmasti loukkaaviakin kommentteja miehille. Helpoimmalta voisi tuntua antaa yleinen kielto ns. härskeille kommenteille. Ongelmana on vain se, että on myös ihmisiä sukupuolesta riippumatta jotka eivät koe pahimmankaan tason puhetta negatiivisena. Heille se voi olla esimerkiksi leikkimielistä huumoria johon vastataan heittämällä jotain samalla mitalla takaisin.

Mainitsin jo aiemmin tilannetajun. Itse en lähtisi laukomaan mitä tahansa huumoria ihmiselle jota en tunne riittävän hyvin. Ja jos rehellisiä ollaan, enpä olisi sinkkunakaan lämmennyt sen reilu 30-vuotiaan suoralle mutta kohteliaalle ehdottelulle. Kahville olisin ehkä lähtenyt jos hän olisi kysynyt. Ehkä liikahappoisuus vaivasi miestä niin, että seksi olisi aiheuttanut vähemmän närästystä?

Osalle taas kaikki vähänkin intiimille alueelle menevä puhe on arka paikka. Heillä voi olla taustalla raskaita kokemuksia, tai kyseessä on ominaisuus. -Ja nimenomaan ominaisuus, ei korjattava asia. Vaikka itse en ihan pienestä tässä iässä hätkähdä ja huumorintajuni on..erikoinen (?), mielestäni jokaisen reviiriä on kunnioitettava. Joskus yksinkertaisesti käy niin, että täysin väärä kommentti menee täysin väärälle henkilölle. Sellaista sattuu, ja usein kohtelias anteeksipyyntö on monen kohdalla pelastava peliliike.

Jos kommenttien heittäjiä hieman puolustan, joskus olisi mielenkiintoista antaa heille puheenvuoro ja kuulla heitä. Toki jos kyseessä on esimerkiksi lähes neljän promillen humalassa oleva todellinen ”elämänkoululainen”, selkeän vastauksen saaminen voi olla haasteellista. Mutta yritetään silti sekä pysyä sovussa että kunnioittaa toinen toistamme. Kesä tulee ja ilmojen lämmetessä vaatekerrasto saattaa vähentyä. Tälle osapuolelle voisin todeta: antakaa mennä! Härskien kommenttien heittäjille taas totean: Muistakaa että samassa arvonnassa jokainen arpa ei sisällä voittoa.

2 kommenttia

  1. Hertta Huusinne kirjoitti:

    Olisiko aika päivittää kuvapankkia? Blogi-aiheessa kuvia, jotka eivät liitty millään tavalla postauksen aiheeseen.

    • aliisantarinakirja kirjoitti:

      Voi kuule, jokakertainen ajatukseni 😀 Periaatteessa netti on pullollaan kuvia, meemejä yms. mitä voisi hyödyntää. Tekijänoikeudet rajoittavat käyttöä. Moni niitä lataa omalle somekanavalleen asiaa miettimättä, itse olen tässä pedantti. Mieluummin pelaan varman päälle, tosin laatu kärsii 😁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *