Hae
Aliisa ihmemaassa

Oletko käynyt äänestämässä?

Ehdimmepäs käydä ennakkoäänestyksessä! Siis minä ja Juniori. Juniori tosin seurasi vierestä. Olen jo useampana vuotena valinnut mieluummin ennakkoäänestyksen, sillä vaihtoehtoisia päiviä on useampi, samoin äänestyspaikkoja. Olen valinnut ennakkoäänestyksen usein myös siksi, että väkeä on vähemmän. Tänä vuonna tässä oli poikkeus: paikalla oli peräti jono. Onneksi itse toimenpide on niin nopea, että pitkään ei tarvitse jonottaa.

Saavutettuani täysi-ikäisyyden suhtauduin äänestämiseen kevyesti. Käytin äänioikeuttani jos muistin ja valitsin ehdokkaan enemmänkin ”muodin” ja tuttavapiirin näkemysten, kuin omien näkemysteni kautta. Kuluneiden vuosien aikana äänioikeuden käyttäminen on muuttunut yhä tärkeämmäksi. En ole millekään puolueelle vakaa kannattaja. Itse asiassa pidän ihanteena tilannetta, jossa päättäjien keskuudessa vallitsisi onnistunut dialogi. Valitettavasti tällainen skenaario taitaa pysyä utopiana. Silti haluaisin kannustaa jokaista äänioikeutettua hyödyntämään tätä oikeutta. Tämä teksti ei sisällä poliittista propagandaa, enkä halua tuoda esille yhdenkään puolueen suosimista.

Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus

Tässä asiassa Suomi oli merkittävä edelläkäviä. Ennen yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta äänioikeus oli riippuvainen iän lisäksi sukupuolesta ja säädystä. Samoin vaaliehdokkuus. Vaikka vallakumous aiheutti myös paljon ongelmia, sen avulla suomalaiset saivat lopulta yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden. Vaikka vuodesta 1906 on aikaa, Suomi oli ensimmäisten joukossa. Tänäkin päivänä on valtioita, joissa äänioikeus ei kosketa jokaista täysi-ikäistä.

Ainoa politiikkaan viittaava julkinen toteamukseni on, että moni asia vaatii korjaamista, tai edes parantamista. En liene ainoa näin ajatteleva. On harvoja, jotka jäävät täydellisesti ongelmakohtien ulkopuolelle. Äänioikeuden käyttäminen on mahdollisuus vaikuttaa asioihin, jotka äänestäjää itseään tai hänen läheisiään koskevat. Äänestämällä on myös mahdollisuus vaikuttaa tapaan hoitaa kyseisiä asioita.

Ei kannata äänestää”

Ei yksi ääni mitään vaikuta”. Itse asiassa vaikuttaa, ainakin epäsuorasti. Mitä enemmän tuota lausetta saadaan leviämään, sitä harvempi äänestää. Äänestäminen on ilmiönä mielenkiintoinen. Se on sekä yksityinen että kollektiivinen ja yhteisöllinen. Politiikka kerää ihmsiä yhteen ja nostattaa esille tunteita laidasta laitaan. Joskus ehkä liikaakin? Itse kannatan vaalisalaisuus -ajatusta, mutta olen valmis ilmoittamaan julkisesti käyneeni äänestämässä. Tällä lauseella on ainakin itselleni ollut kannustava vaikutus. Itse asiassa äänestäminen lienee niitä harvoja ”massailmiöitä” joihin mielelläni menen mukaan.

Mikä sen yhden äänen vaikutus sitten on? Se on voitto ehdokkaalle ja puolueelle jota asianomainen ei kannattaisi. Jättämällä äänestämättä ja pitäytymällä kyynisyydessään, hän niin ikään antaa äänensä sille jota ei kannata. Kannustamalla lähipiiriään samaan, he kasvattavat jonkun muun kannatusta. Eli mutkan kautta yksikin ääni ja sitä kautta useampi ääni on ratkaiseva.

Käykää äänestämässä!

Te, joilla äänioikeus on ja jotka ette ole äänestäneet ennakkoon, suosittelen lämpimästi käyttämään äänioikeuttanne. Jos ”se oikea” on vielä kadoksissa, esimerkiksi erilaiset vaalikoneet ovat hyvä antamaan suuntaa ehdokkaista, joiden ajamat asiat vastaavat omia ajatuksianne. Itse olen hyödyntänyt vaalikoneita useamman vuoden, ja tarkastellut listaa sitten tarkemmin.

Ensi sunnuntaina 2.4 eli virallisena vaalipäivänä itse en varmaankaan tule kuulemaan tulosta reaaliajassa, sillä olen nukkumassa, mutta eipä tulos siitä muutu vaikka näkisin sen vasta aamulla. Toistaiseksi on ollut ilahduttavaa kuulla, miten suuri osa on jo äänestänyt ennakkoon. Täytyy toivoa, että mahdollisimman moni, ei vielä äänestänyt hyödyntäisi virallista vaalipäivää.

Onko äänestäminen sinulle tärkeää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *