Hae
Aliisa ihmemaassa

Helppoa, edullista ja vegaanista: soijarouhekastike kasviksilla

Ennen raskautta minulle oli vuosien ajan tärkeää tehdä ruokani itse. Kyse ei ole parempi ihminen -syndroomasta. Enemmänkin taustalla ovat mm. laiskuus, pieni nirsous ja toisaalta rahan säästäminen. Laiskuus? Eikä asian pitäisi mennä aivan käänteisesti? -Ei. Valmisruokia pitäisi ostaa erikseen riittävästi. Haluan myös pitää kauppareissut niin minimissä kuin autottomana voin pitää. Tällöin on helpompaa valmistaa pari kertaa viikossa suurempi määrä ruokaa.

Kasvisruoka sekä vegaaninen ruoka ovat minulle enemmänkin harrastus. Punaista lihaa laskematta olen ns. sekasyöjä, mutta ainakin puolet käyttämistäni raaka-aineista ovat vegaanisia. Taustalla ei ole suoranaista idealogiaa, ainakaan suurissa määrin. Pidän tärkeänä sitä mistä ruoka tulee (siis ennen kauppaa). Haluaisin painottaa enemmän ekologisuuteen ja esimerkiksi lähiruokaan, mutta toistaiseksi heikolla menestyksellä. Käytän esimerkiksi soijatuotteita, joiden ekologisuudesta terveellisyydestä ollaan montaa mieltä.

Vaikka käytän hyvin vähän eineksiä, olen lapsen myötä laiskistunut ruuanlaittajana. Tyylini on usein ”pannuun, kansi kiinni ja kypsymään”. Toisaalta tämä tyyli mahdollistaa ruuan valmistumisen vaikka puolivuotias ”apukokki” keskeyttäisi. Toisaalta pyrin myös etsimään sellaisia ruokia, jotka sopisivat sekä minulle että Juniorille. Nim. Jo nyt kyllästynyt lasipurkkeihin. Seuraava resepti ei soijarouheen vuoksi sovellu alle vuoden ikäisille, mutta vähän isommille ja sellaisille jotka eivät kammoa kasvisruokaa.

Soijarouhekastike kasviksilla

1 pussi pakastepaprikaa (S-ryhmän halpis)

2 pientä sipulia

2-3 porkkanaa (koosta riippuen)

2 dl soijarouhetta

(vettä n. 2 dl)

(suurustamiseen vesi-vehnäjauhoseosta tai Maizenaa)

mausteita (esim. paprikajauhe, mustapippuri, suola)

Ketsuppia ja sinappia, myös tomaattipyre käy

  1. Pilko sipulit ja porkkanat itsellesi sopivan kokoisiksi paloiksi.
  2. Laita porkkanat, sipuli ja pakastepaprika pannulle, paista kunnes paprika on sulanut.
  3. Lisää joukkoon soijarouhe ja vettä
  4. Anna kypsyä kannen alla n. 15 min.
  5. Lisää kuivat mausteet sekä halutessasi suuruste
  6. Lisää sinappia ja ketsuppia (jos tykkäät näistä)
  7. Sekoita n.5-10 minuuttia/kunnes suuruste vaikuttanut. Tarjoile valmis kastike esim. perunoiden, pastan tai riisin kanssa.

Kuten huomata saattoi, tässä ruuassa mitään ei tarvitse paistaa rasvassa. Soijarouhe on raaka-aineena varsin kätevä mm. hintansa, riittoisuutensa ja säilyvyytensä suhteen. Esimerkiksi Vegesunin suuri paketti soijarouhetta on tähän mennessä maksanut vähän päälle kolme euroa, ja riittänyt useampaan ruokaan. Pakastepaprikan sijaan voi tietenkin käyttää tuoretta. Myönnän että minua laiskotti. Ensi kerralla enemmän panostusta.. tai sitten ei. Kokonaishintaa en ole tälle ruualle laskenut, mutta aika matalaksi jäänee. Jos makuun kaipaa pehmeyttä, kaurakerma toimii hyvin.

Tällainen ruoka tällä kertaa, luvassa on satunnaisen säännöllisesti samankaltaisia ruokavinkkejä. Mukavia viikonlopun loppumetrejä kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *