Hae
Aliisa ihmemaassa

No, tuottaako treeni tuloksia?

Tammikuun puolella siirryin omassa mittakaavassani ns. systemaattisemman harjoittelun pariin. Päätös on pitänyt, kiitos matalan kynnyksen. Vaunulenkin lisäksi muuhun harjoitteluun on mennyt kokonaisuudessaan aikaa päivän aikana ehkä puolisen tuntia, sekin 2-3 erässä. Mitä oikeastaan olen tehnyt? Tuollainen miniharjoittelu edes tuottanut tulosta?

Ei sittenkään viikkoteemaa

Aluksi mietin tällaista jaksottamista. Yksinkertaista ja perusteellista. Sitten mieleen muistui muutama seikka. Mahdollisuuteni jääharjoitteluun ovat rajalliset, ja taitolajeissa on todellakin muistettava osio ”taito”, mitä puolestaan on tärkeä hioa joko sellaisenaan tai siihen liittyviä osatekijöitä. Ja sitten ikä: vaikka jakoisuutta riittäisi miten, olen skeptinen palautumisajan riittävyydestä.

Lisäksi harjoittelu muuttuisi varsin yksipuoliseksi. Tavoitteenani ei ole kasvattaa lihasmassaa eikä saada rautaa nostettua aina vain enemmän, vaan saada lihaskunto sellaiseen kuosiin että se mahdollistaa itse taitopuolen harjoittelun. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, etten joudu levähtämään jokaisen toiston välissä.

Päädyin siis alustavasti jakamaan harjoittelun teemat eri päiville. Spinner- ja rotaatiohyppyharjoituksia teen lähes päivittäin jos vain olen kotona. Toistojen määrä on kuitenkin pieni, eikä aikaa kokonaisuudessaan tuohon kaikkeen mene edes kymmentä minuuttia. Miksi noin lyhyt aika? Syy on sekä olosuhteissa että harjoittelun kannattavuudessa. Ns. onnistumisprosentti laskee merkittävästi kun paras ennen -toistomäärä on ylittynyt.

Jalkatreenin teen yleensä tiistaisin. Keskiviikkona yritän tehdä jotain balettiin tai tanssiin viittaavaa ihan rytmitajuakin hakeakseni. Torstaina teen ylä- ja keskivartalotreeniä voimisteluliikkeitä hyödyntäen. Perjantaina notkeustreeniä tulee hieman lisää. Viikonloppuna tavallisesti pääsen jäälle. Muu harjoittelu on lähinnä venyttelyä ja tietenkin ulkoilua.

Miltä jalkatreeni on tuntunut?

Toistaiseksi on ollut aika nihkeää, ja mietinkin pitäisikö kokeilla lisätä yksi harjoituskerta lisää. Toisaalta harjoitteet eivät ole kevyimmästä päästä: pistoolikyykystä hyppy, jännehyppyjä, sekä hyppyjä askelkyykystä yms. Sarjojen määrä on 3-4, ensi viikolla voisin kokeilla tehdä pieniä lisäyksiä. Tähän harjoitteisiin on liittynyt hyppimistä. Tulevalla viikolla mukaan voisi ottaa nilkkoja ja pohjelihaksia vahvistavia liikkeitä. Käytännössä tämä tarkoittaa varpaillenousuja yms. ikäv.. siis mukavaa.

Kokonaisuudessaan jalkatreeni on tapahtunut enemmänkin mukavuusalueen puolella, joskin hieman rajoja koputellen. Periaatteessa pitäisi kai ottaa edes pari kertaa kuukaudessa sellainen harjoittelu että lihaksissa tuntuu muutaman päivän ajan. Ajattelin kuitenkin pysyä vanhassa tyylissä ja totuttaa lihaksia.

 

Tuloksia?

Näkyykö pelkistetty harjoittelu missään? Pakko myöntää että kyllä. Verratessani videoita parin viikon välillä harjoituksiin liittyviin hyppyihin on tullut napakkuutta ehkä hieman korkeuttakin. Vaikka sisätiloissa hyppiminen on hieman pelottavaa, erityisen positiivinen yllätys oli havaita kehitystä rotaatiohypyssä. Vauhtia pyörimiseen on parissa viikossa tullut sen verran, että pyöriminen näytti jatkuvan alastulon jälkeen. Jos tuohon saisi lisää korkeutta, lopputulos ylittäisi omat odotukseni.

Myös selän liikkuvuudessa on tullut pientä kehitystä. Kuvissa kehitys ei vielä näy, mutta liikkeen tekeminen tuntuu helpommalta. Tosin notkeus on todella hitaasti kehittyvät taito. Kehityksen näkyminen lopputuloksessa (ainakin omalla kohdallani) kestää pitkään. Vaikka esimerkiksi jäällä Biellman -piruetin asento ei ole priimaa, siihen meneminen on helpottunut kuluneiden viikojen aikana.

Jäävuorojen onnistuminen?

Seuraavaksi tavoitteena olisi päästä jäälle mahdollisuuksien mukaan kahdesti viikossa jos olosuhteet sallivat. Kolme kertaa olisi unelma, mutta tällä hetkellä erittäin epärealistinen skenaario. Jäävuoroja tosiaan on rajattuina aikuina. Jäähallit toki ovat auki aamusta myöhäiseen iltaan, mutta luistelemaan ei voi mennä samaan tapaan kuin vaikkapa kuntosalille milloin vain aukioloaikana.

Toistaiseksi jäällä on kuitenkin mennyt varsin mukavasti. Harjoituskertojen vähyydestä huolimatta takapakkia ei ole tullut. En ole saanut aikaiseksi harjoitella kisaohjelmaa musiikin kanssa, mutta kenties ensi viikonloppuna uskaltaudun kokeilemaan sitäkin. Ohjelman sisältö olkoon helpotettu..

Jatkosuunnitelmia?

Mikäli pääsen jäälle jatkossa kahdesti viikossa, alkaa olla varaa painottaa jotain osa-aluetta eikä yrittää änkeä kaikkia elementtejä samalle kerralle. Yritän jälleen panostaan perusluisteluun, askeliin, käännöksiin ja niihin pirhana kaariin. Jos vain onnistun, myös koko kehon käyttöä liikkeissä olisi hyvä harjoitella. Jälkimmäisessä taidan tarvita osaavamman ohjeistusta ja ideoita.

Näiltä näkyminen mahdollisuudet kilpailla tänä keväänä ovat pienet. Vaikka saisin ohjelman asialliseen kuosiin, sarjani luistelu ajoittuu sen verran myöhäiseksi että minun pitäisi olla kahdessa paikassa samaan aikaan. En tällä hetkellä keksi miten saisin Juniorin nukuttamisen ja kisaohjelman luistelmisen hoidettua samaan aikaan. Harjoittelen kuitenkin ohjelmaa ja yritän parannella sitä.

Tulevilla viikoilla jatkan periaatteessa samaan malliin, mutta kokeilen hieman lisätä toistojen määrää lihastreenissä. Voisin myös kokeilla esimerkiksi joka toinen viikko lisätä jalkatreenille yhden kerran ja katsoa millainen vaikutus on. Nyt kun lumet ehkä jopa sulavat, ulkotreeniin panostaminen tuo ripauksen monipuolisuutta. Luulen että seuraava uusi tulikas olivat erilaiset koordinaatio -ja kehonhallintaharjoitukset. Ts. erilaisia askellusharjoituksia ja erilaisia voimistelu -tyyppisiä liikesarjoja. -Joiden keksiminen on lajia vähemmän tuntevalle hankalaa. Kilpa-aerobic -tarjontaa odotellessa..

Millaisia treenihaaveita sinulla on keväälle?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *