Hae
Aliisa ihmemaassa

Miksi jotkut ihmiset toistuvasti päätyvät vahingolliseen parisuhteeseen?

Olen vuosien varrella kuunnellut kysymyksiä ja itsekin pohtinut, miksi osa ihmisistä kerta toisensa jälkeen hakeutuu suhteeseen ”pahiksen” kanssa. Tällä tarkoitan alkoholismia, väkivaltaisuutta, oikeaa narsismia yms. Luulen että syitä on monia, mutta kyse saattaa olla myös osaltaan negatiivisesta yhteensopivuudesta. Itsekin ajoittain mietin eikö 1-2 kahdesta kerrasta voi jo ottaa opikseen. Mutta koska tällaisia tapauksia on paljon, asetelma on tuskin aivan yksinkertainen.

Heikko itsetunto ja oikeista naruista vetäminen

Vetoan myös omaan kokemukseeni tässä. Luulen että monet ”pahisten” kanssa jatkuvasti yksiin ajautuvat henkilöt ovat varustettu heikolla itsetunnolla. Pahiksia on toki monenlaisia, mutta osa heistä osaa lukea ihmisiä todella hyvin ja tietävät mistä narusta vetää. Valmiiksi heikon itsetunnon kanssa oikein sanansa valitsevat henkilö voi tarjota mahdollisuuden johonkin parempaan, tai ainakin saada kuvittelemaan tällaista.

Hän saa kohteensa sanoillaan tuntemaan itsensä enemmän ihmiseksi ja ennen kaikkea arvokkaaksi. Ehkä myös halutavaksi. Tällainen huomio saa aikaan äärimmäisen positiivisia tunteita, ja huomion antajasta tulee jonkinlainen pelastaja. Pidemmän päälle kyse on lähinnä kyvystä valita ne oikeat narut joista vetää. Kaikki ihmiset eivät vain hahmota itsessään tällaisia piirteitä, jolloin samaan lankaan on helppo mennä kerta toisensa perään.

Haluan pelastaa sinut”

Pelastajana voi olla myös ”langennut” osapuoli. En haluaisi yleistää tätä vain naisiin, vaikka se nk. hoivavietti voi olla hieman yleisempää naisilla kuin miehillä. Mutta roolit voivat olla myös toisinpäin. On ihmisiä, jotka vakaasti haluavat uskoa pystyvänsä muuttamaan ja siten pelastamaan jonkun.

En osaa kommentoida millaista rakkautta tässä on mukana. Minun korvaani muutos kuulostaa samalta kuin sammakko muuttuisi suutelemalla prinssiksi. Tosin projekti ei rajoitu pelkkään suutelemiseen, vaan pitkäaikaiseen aktiiviseen toimintaan, johon henkiklö saattaa uhrata myös suuren osan itsesään ja omasta elämästään.

En löytäisi koskaan parempaa ihmistä”

Miksi ne ”normaalit” kumppanit ovat suljettu pois? Tarkkaa vastausta en tähän osaa antaa. Itse olen kai haksahtanut ”uniikkeihin” ihmisiin. Sen ei tarvitse ilmetä ulkonäössä, vaan käytös on tietynlaista. Luulen että vähän joka kategorian pahis hallitsee tietynlaisen karisman esilletuomisen, mikä taas vetoaa tietynlaisiin ihmisiin. Ehkä se karisma tarjoaa jonkinlaista suuntaa mitä kohdehenkilöt haluavat seurata. Ilmiö on hieman sama, kuin osa täysin pohjalla olevista ihmisistä löytää parannuksen ääripään ideologiaista tai vaikkapa lahkoista.

Osa voi puolestaaan ajatella etteivät he kelpaa ”normaaleille” ihmisille. Tähän liittyy taas vahva, joskus tapahtunut itsetunnossa. Ylipäänsä tällaiset ihmiset eivät tunne itseään arvokkaiksi. On suuri saavutus kelvata. Kenties osa pahiksista hakee juuri nöyrää ja kiitollista ihmistä rinnalleen täyttääkseen omat tarpeensa.

Pohdintaa..

Ilmiö on tuskin yksiselitteinen ja mahdollistan taustatekijöiden kirjo on laaja. Kyseen ollessa naisista, ehkä osa kokee pahiksen olevan jonkinlainen suojelija silloin, kun kyseessä henkilö joka omaa tietynlaista karismaa ja osaa käyttää sitä. En haluaisi suoraan puhua esimerkiksi isä-kompleksista, sillä ilmiö tuskin on niin kausaalinen. Osa erityisesti naisista saattaa vaistomaisesti hakeutua sellaisten ihmisten seuraan, jotka esimerkiksi fyysisesti saavat aikaan turvallisuuden tunteen. En viittaa tällä fiksaatioon.

Osalla voi omassa historiassaan olla sellaisia asioita, joita he tiedostamatta pyrkivät käsittelemään parisuhteiden kautta. Kyllä, käytin tarkoituksella monikkomuotoa, sillä usein samankaltainen suhte toistuu. Osa ehkä hakee kumppanista jotain tiettyä piirrettä, mikä valitettavasti yleistyy ihmistyypissä jonka kanssa ”normaali” parisuhde ei ole mahdollista. -Mikä se normaali kenellekin on.

Syitä ns. vahingolliseen parisuhteeseen hakeutumiseen voi olla monia. Pidemmän päälle luulen, että kyseessä ilmiö, jota voisi verrata magneettiin. Tietyt piirteet kahdessa ihmisessä vetävät toisiaan puoleensa, ja lopputuloksena on turhankin vahva pito. Poistuminen kierteestä vaatii varmasti paljon töitä, dialogia oma itsensä kanssa ajatusmallien rakentamista uudelleen. Kyse on harvoin ns. tyhmyydestä, vaan enemmänkin luonteesta. Toki on hyvä kysyä itseltään miksi ottaa vapaaehtoisesti köniinsä ja vielä toistuvasti, mutta tässä vaiheessa asian tiedostaminen onkin ratkaisevaa.

Millaiset asiat sinun mielestäsi saavat ihmisen ajautumaan toistuvasti vahingolliseen parisuhteeseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *