Hae
Aliisa ihmemaassa

Status ”taaperoimettäjä” saavutettu

Onnittelut, olemme virallisesti siirtyneet taaperoimetyksen puolelle! Tosin en tiedä onko asia niinkään onnittelujen arvoinen. Kieltämättä itseäni imetyksen jatkuminen ei haittaa lainkaan. Mitään erityisiä muutoksia imetyksessä ei ole, mutta luonne on omanlaisensa. Myös eri kellonaikoihin Juniorin käytös rinnalla vaihtelee. Lypsämisen lopetin Juniorin täytettyä vuoden, joten äidinmaitoa hän ei saa enää esimerkiksi ruuan mukana. Toisaalta tässä erittäin mielelläni totutan Juniorin ”tavalliseen” maitoon sekä kauramaitoon. Mutta mitä päivän toples -show -hetkiin muuten kuuluu?

Imetyskertoja ajoittain enemmän

Olen antanut Juniorin itse päättää imetyskertojen määrästä. Päivän aikana imetys kuuluu edelleen osaksi rutiineja. Tarjoan rintaa tiettyihin aikoihin ja Juniori saa itse päättää ottaako tarjouksen vastaan vai ei. Pari kuukautta sitten olin varma että imetyksen loppuminen lähestyy, sillä Juniori kieltäytyi rinnasta useammin. Mikään shokki imetyksen loppuminen ei olisi ollut, sillä juominen nokkamukista ja tuttipullosta onnistuu mikäli Juniorilla vain on jano.

Kuluneen kuukauden aikana Juniori on jostain syystä kaivannut rintaa useammin ja viihtynyt siinä. Luulen että kyse on osaksi läheisyydestä. Kieltämättä olen tähän tyytyväinen, sillä Juniori tahtoo sylissä olla varsinainen vääntelehtijä, ja jaksaa olla sylissä lähinnä jos häntä kuljettaa tilasta toiseen. Nyt on ollut suorastaan mukavaa, kun imettäessä Juniori ajoittain jopa loikoilee, juttelee, hymyilee ja jopa naureskelee samalla. Ilmeisesti mukavaa on.

Imetyskertoja on nykyään vähintään viisi, mutta välillä tulee pari lisää. Usein kertoja tulee enemmän jos Juniori herää kesken unien itkuisena eikä rauhoitu. Saatuaan rintaa ja maitoa hän rauhoittuu nopeasti ja uni tulee pian uudelleen.

Nukkumista ja könyämistä

Päivän ensimmäisellä ja viimeisellä imetyskerralla Juniori usein nukahtaa tai vähintään torkahtaa. Hän saattaa havahtua omassa sängyssään itkuisena mutta rauhoittuu kun huomaa että äiti on vieressä. Päiväsaikaan kun imetys on lähinnä läheisyyshetki, meno on omanlaistaan. -Jopa vähän koomista. Juniori kyllä juo, mutta jostain syystä hänen on samaan aikaan könyttävä samaan aikaan. Tähän kuuluu myös ”juttelu”.

Kieltämättä alkuun mietin kannattaako imetystä jatkaa jos homma alkaa mennä leikkimiseksi. Juniori ei kuitenkaan tahtonut lopettaa. Ilmeisesti kyse on käytännöllisyydessä: Näin on mukavinta olla äidin sylissä eikä sitä ole kiire pois. Ehkä joku muu miettii mitä järkeä on antaa lapselle rintaa jos lapsi ei ole rinnalla ”kunnolla”. Itse päätin hyväksyä tämän leikin, hassuttelun ja läheisyyden yhdistelmän. Sen verran tässä oma ns. oma lehmä ojassa: edelleen imetyshetket ovat myös minulle hetki rauhoittua.

Miten maitoa tulee?

Maitoa ei todellakaan tule samaan tahtiin kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten, mutta siinäkin luonne on muuttunut. Imetyssuojia en ole tarvinnut päiväsaikaan, mutta imetyskertojen viimeaikainen lisääntyminen jo yhdellä on lisännyt maidon tuotantoa ”yötauon” aikana niin, että yön ajaksi imetyssuojat on laitettava. Kukonlaulun aikaan kun Juniori juo ensimmäisen kerran, omakin olo on sitä luokkaa että aamun herätys on helpotus.

Maitoa heruu hyvin, mutta kunnollisen tulemisen alkaminen vie oman aikansa. Junioria tämä ei ole haitannut, vaikka oletin hänen turhautuvan hommaan. Ilmeisesti maitoa tulee koko ajan sen verran ettei projekti tunnu turhalta. Luulen myös, että tässä vaiheessa lapsi itsekin hahmottaa miten homma etenee. Luulen kuitenkin että syksyllä päiväkodin alettua tilanne muuttuu. Toki tässä vaiheessa on vaikea ennustaa tuleeko äitiä/maito ikävä. Minulla on kyllä vahva tunne siitä, että päiväkodin aktiviteetit ja muut lapset kiinnostavat niin, ettei äitiä sillä välin kaivata.

Tämän myötä imetykseen luonnollisesti tulee väli, mikä voi vaikuttaa maidon erittymiseen. Tämä lienee kuitenkin yksilökohtaista kysynnän ja tarjonnan laista huolimatta. On myös äitejä, joilla maitoa tulee huonosti vaikka kysyntää ja yrityksiä imettää tai pumpata olisi miten paljon tahansa. Tästä huolimatta lapsi todennäköisesti kasvaa hyvin ja voi hyvin. -kuten myös Piltin menulla. 

Kuten arvata saattaa, näistä suurin osa ravinnosta tulee..

Imetys siis jatkuu. Ehkä sittenkin jätän onnittelut pois, ja vaihda tilalle kiitollisuuden. Eiköhän meistä kumpikin ennen pitkää halua jättää imetyksen sikseen. En usko että eteen tulee vieroittamista, asia menköön omalla painollaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *