Hae
Aliisa ihmemaassa

Taaperoimetyksen kynnyksellä

Juniori täyttää pian 11 kuukautta, eli täyteen vuoteen ei ole pitkää matkaa. Uusia taitoja on tullut matkan varrella, ja vauva-olemus katoaa ajoittain oman tahdon ja uteliaisuuden alle. Varsinaisia uhmaiän oireita ei ole ilmennyt, mutta aivan kaikki mitä äiti ”tarjoaa” eli laittaa tekemään, ei saa Juniorilta vihreää valoa. Kynsien leikkaamisen suhteen näkemyksemme eroavat ehkä eniten. Äidin kanta on ehdoton kyllä, ja Juniorin ehdoton ei. Lopputulos on sitä luokkaa, ettei mkään deodorantti ole riittävän tujua.

Imetys on kuitenkin jatkunut, ja määrät ovat pysyneet samoina. Maitoa tulee edelleen mukavasti, mutta ”suihkuamista” saa odottaa hetken. Tosin siinäkin on vaihtelua jonka logiikkaa en ole keksinyt. Muuten maitoa tulee edelleen. Rehellisyyden en kaipaakaan ensimmäisen kolmen kuukauden tehotuotannon aikaa. Ole kuitenkin todella iloinen että imetys onnistuu edelleen, ja kääntyy kaiketi taaperoimetyksen puolelle. Tai mikä tarkka raja onkaan? Aivan samanlaista imetys ei kuitenkaan ole. Tässä muutamia muutoksia:

Juniori päättää milloin juo

Rintaa voi tarjota, mutta Juniori itse päättää koska juo. Välillä ajoituksen merkitys tuntuu sekä koomiselta että turhauttavalta. Jos erehdyn tarjoamaan rintaa kesken leikin ihan vain siksi että olisi sopiva hetki, Juniori tekee selväksi ettei nyt sovi. 15 minuutin kuluttua onkin aivan toinen ääni kellossa, ja jano kova. Välillä tilanne voi muuttua niinkin paljon, että 15 minuutin kuluttua on sekä kova jano, että tarve ottaa samalla torkut. Yrittäessäni irrottautua Juniori nappaa ”omaisuutensa” takaisin.

Aluksi mietin onko tämä nyt imetyksen loppumisen alkua. Voi olla, mutta toisaalta Juniori on samanlanen kiinteän ruuan kanssa. Hän tekee selväksi jos ajoitus on väärä ja meneillään olisi tärkeämpääkin tekemistä. Kiinteiden kanssa pidämme kuitenkin kiinni ruoka-ajoista ja säännöllisyydestä. Ja väkisinkin oma tahto alkaa kehittyä.

Vaihtelua päivissä

Miten hyvin maito kelpaa vaihtelee. Toki mukana ovat myös emotionaaliset tekijät. On päiviä joina Juniori päiväsaikaan juo pikaisesti mutta reilusti janoonsa. Sitten on taas päiviä joina mietin pitäisikö pitää kantoliinaa tai muuta millä kiinnittää lapsi itseeni. Mikä kuitenkin on tärkeää, on rauhoitettu ympäristö. Tosin Juniori saa rintaa myös lohdutuksena jos oikein tulee suru puseroon. Tästä tyylistä on varmasti monia mielipiteitä.

Päivissä on siis vaihtelua. Minulle on tärkeää, että imetys tapahtuu ns. lapsentahtisesti. Keskimäärin imetyskertoja on koko päivän aikana viisi, mutta tarvittaessa Juniori saa tulla rinnalle useamminkin. -Siis jos hän itse haluaa. En näe mitään syytä kieltäytyä kun meillä kuitenkin on aikaa vielä.

Edelleen tärkein unilääke

Iltarutiinit ovat pysyneet pitkään samana: yöpuku päälle, iltapuuro, hampaiden peseminen ja lopuksi syliin iltamaidolle. Kyllä, tiedostan kyllä että järjestys ei ole ihanteellinen hammashygienian kannalta. Juniori on ihanasti säilyttänyt ”repliikkinsä” lähes muuttumattomina. Kun hän pääsee unipussiin puettuna syliin rinnan lähelle, hän ilmaisee pientä kiirettä. Saatuaan rintaa hän rauhoittuu välittömästi ja viiden minuutin sisällä silmät alkavat mennä kiinni. Niin unessa ei sentään olla etteikö puolen vaihtaminen onnistuisi.

Annan Juniorin yleensä nukkua sylissä hetken. En tee tätä niinkään käytännön syistä, vaan koska iltamaito on päivän rauhallisin hetki läheisyydelle. Toki aikainen aamumaidon saaminen on hyvän samankaltainen hetki. Jossain vaiheessa iltarutiineihin tulee mukaan iltasatukirjan lukeminen. Päiväunet (vaunulenkin lisäksi olevat) Juniori nukkuu mieluummin ”itsenäisesti” omassa sängyssään. Vieraammassa paikassa hän torkahtaa syliin maidon jälkeen. Tosin maidolle näyttää olevan kysyntää ennen mitä tahansa unia.

Tästä eteenpäin..

En ole edelleenkään tehnyt mitään aikatauluja imetyksen suhteen. Juniori saa jatkaa niin kauan kuin itse haluaa ja maitoa tulee. Toki kesän aikana imetyskerroista lähtee ainakin yksi pois. Juniori täyttää pian vuoden, ja mukaan voidaan ottaa myös lehmänmaito tai kauramaito se mukaan kumpi maistuu paremmin. Tällä hetkellä Juniori saa maidon ravinteita äidinmaidon lisäksi myös jogurtista.

Jos elämä heittäisi niin yllättävään suuntaan että Juniorista tulisi vielä isoveli, luulen että nk. tandemimetys olisi erittäin todennäköinen vaihtoehto jos maito vielä maistuu. Edelleen pidän toisen lapsen saamista erittäin epätodennäköisenä niin ikäni kuin muidenkin tekijöiden suhteen. Tosin niin pidin myös Juniorin ilmaantumista ja tässä sitä ollaan. No, kohtalo ratkaiskoon pääseekö Juniori kokemaan tandemimetyksen.

Realistisempana pidän siirtymistä syksyllä joko töihin tai opintojen jatkamista ns. täysipäiväisemmin. Täysipäisyydestä en tiedä. Juniorin olisi tarkoitus siirtyä päivähoitoon, mikä tarkoittaa ettei maitoautomaatti ole aina käytettävissä. Voi olla ettei äidinmaito enää kiinnosta, mutta jos lapsi itse haluaa imetyksen jatkuvan, sitä jatketaan. Viereisestä huoneesta kuuluikin sellaisia päiväunilta heräämisen merkkejä, että lienee aika siirtyä sanoista tekoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *