Hae
Aliisa ihmemaassa

Näillä ruuilla olen säästänyt

Sähkön hinta on edelleen korkea. Tietoa muutoksesta toivottuun suuntaan ei liene. Absurdia sinänsä. Jo ruokakaupassa vakiotuotteiden hinnan pysyminen edes samana on helpotus. Muutosta kohti toivottua tässä voi vain itse pyrkiä tekemään parhaansa. Jottei sähkölasku kurittaisi taloutta riittävästi, sähkön kulutusta on kontrolloitava itse. Kuten mainittua tuli, en omista televisiota. Tietokone ja puhelin vievät sähköä latauksen aikana.

Pakastinta ja jääkaappia en viitsi ottaa pois käytöstä. Myös astianpesukonetta tarvitaan silloin tällöin. Pyykkiä en ole valmis pesemään luonnossa nyrkkipyykkinä. Tämä menisi sekä mukavuusalueen että vesistöjen hyvinvoinin kannalta haasteelliseksi. Siispä käytön myös pesukonetta, tosin säästöasetuksin. Mistä olen pystynyt tinkimään, on ruuanlaitto. Laadusta, mausta ja ravitsevuudesta en tingi. -Tosin lisään suolan vasta omaan annokseeni koska teen nykyään yhteisruokia minulle ja Juniorille. Yksi ruokatyyppi keiton ohessa on säästänyt rahaa ja aikaa: pannulaatikot

Uunin käyttö väheni!

Suureen paistinpannuun mahtuu ruokaa samoja määriä kuin uunivuokaan, mutta valmistusaika on puolet uunissa kypsyttämiseen verrattuna, ja liesi ylipäänsä kuluttaa vähemmän sähköä. Uunin käytön väheneminen on ollut hyvä asia myös siksi, koska Juniori ajoittain seikkailee keittiössä laittaessani ruokaa. Käyttökiellossa uuni ei ole, sillä leivon edelleen sämpylät itse.

Muutoksia sähkön hinnasta en enää uskalla toivoa, mutta uunin käytön väheneminen on todella hyvä asia erityisesti kesällä, jos samanlaiset helteet tulevat taas visiitille. Uuni nimittäin kesällä on turhan tehokas ”yleislämmittäjä”.

Helppo valmistaa!

Olen tehnyt pannulaatikoita pääasiassa vegaanisena versiona, mutta myös kanasta ja kalasta. Kaikki ovat onnistuneet! Lisukkeena voi käyttää esimerkiksi pastaa tai spagettia, riisiä tai perunaa. Hieman laiskistuneena olen käyttänyt peruna-sipulisekoitusta. ”Haasteellisimmat” osuudet pannulaatikon valmistamisessa ovat mahdollinen kasvisten pilkkominen sekä tarvittava paistaminen jos raaka-aineena jotain mikä vaatii kypsentämistä.

Kun pakolliset paistettavat on paistettu (esim. liha tai kana ja kuullotettavat kasvikset), lisää joukkoon ns. lisuke, mikä ruokalajista riippuen voi olla pastaa, riisiä, nuudeleita (rikottuna) tai perunaa. Tai jotain muuta? Lisää mausteet ja neste. Jos valmistat tomaattipohjaista pastaruokaa, lisää tomaattimurska tai paseerattu tomaatti. Itse olen muihin ruokiin lisännyt pari purkkia kaurakermaa. Kansi kiinni ja anna kypsyä 15-20 minuuttia miedolla lämmöllä.

Mitä raaka-aineita käytän?

Ensisijaisesti raaka-aineisiin vaikuttaa se, sopiiko se myös Juniorille. Eli en käytä esimerkiksi oliiveja, fetaa tai mitään mikä sisältää runsaasti suolaa tai jotain muuta mikä ei alle vuoden ikäiselle lapselle sovi. Näin ollen en käytä myöskään soijatuotteita enkä esimerkiksi sellaisia kasviperäisiä valmisteita, jotka sisältävät runaasti suolaa ja muita lisäaineita. Vegaanisissa ruuissa käytän lähinnä kikherneitä tai linssejä.

Kasviksista käytän tuoreita sesongin mukaan. Tähän aikaan vuodesta käytän tuoreena lähinnä porkkanaa ja sipulia, joskus paprikaa. Tällä hetkellä ei-sesonkiin kuuluvien kasvisten hinta-laatu -suhde on sitä luokkaa, että olen sortunut valitsemaan pakasteversion. Peruna-sipuli -sekoitus ei liity sesonkiin, vaan laiskuuteen. Motivaationi (ja toisaalta aikani) on sen verran rajallista, että tässä kohtaa valmiiksi pilkottu on tervetullutta.

Kaurakerma on edelleen vakioaines. Neuvolan kanssa oli oma pohdintansa minkä ikäisen lapsen ruuassa kaurakermaa saa olla. Ongelmana oli lähinnä tarkan tutkimustiedon puuttuminen. Tästä on näkemyksiä varmasti puolesta ja vastaan. Itse päädyin tuotteeseen, mikä sopii alle vuoden ikäiselle ja mikä ei sisällä esimerkiksi prosessoituja rasvoja.

Mitä olemme syöneet?

Viime aikoina olen tutustuttanut Junioria mausteisiin. Valmistin currylla maustettua kikherne-kasvislaatikkoa/pataa riisillä. Juniorin annokset soseutin, ja lisäsin hieman äidinmaitoa osaksi makua pehmentääkseni ja siksikin, että lypsettyä maitoa saisi menemään. Kieltämättä hieman mietin miten Juniori reagoi curryn makuun. Kuten muissakin ruuissa, ensimmäisen lusikallisen jälkeen naama vääntyy kuin mukana olisi saippuaa. Loput ruuasta maistuu ihan mukavasti.

Tähän ruokaan tuli mm. sipulia, parsakaalia (ostin kokonaiset), porkkanaa, paprikaa, kikherneitä ja pari purkkia kaurakermaa. Mausteeksi laitoin currya, paprikajauhetta sekä hieman valkosipulia.

Tomaattipohjaisiin ruokiin kuuluu kikhernepasta kasviksilla. Periaatteessa ainekset ovat varsin samat, mutta riisin sijaan tähän lisätään makaronia tai spagettia. Yleensä laitan purkillisen kaurakermaa pehmentämään makua. Mausteena olen käyttänyt paprikajauhetta , oreganoa ja basilikaa. Tämäkin on kelvannu vallan mainiosti.

Kiitos kasvisten, pannulaatikot ovat olleet todella edullista ruokaa! Koska mukaan ei tule mitään esimerkiksi valmiiksi maustettua kermaa eikä muutakaan puolivalmista, ruuan hinta jää varsin matalaksi. Kokonaisuudessaan säästäminen perustuu siis sekä edullisiin raaka-aineisiin että sähkön säästämiseen, sillä uunia tarvita ja valmistusaika on lyhyempi. Lopuksi maininta ja tunnustus: vaikka itse syön runsaasti vegaanista ruokaa, Juniorin toinen ateria sisältää lihaa, kanaa tai kalaa, ja on todellakin suoraan purkista. Shame on me..

Millaisia ”säästöruokia” te olette löytäneet?

3 kommenttia

  1. Jaakko kahelinen kirjoitti:

    Taidat olla täynnä narsismia, itserakkautta kun jokaisessa postaukseen on pakko tunkea lähikuva omasta pärstästä?

    • aliisantarinakirja kirjoitti:

      Kiitos kommentistasi Jaakko 😍 Terve itserakkaus ja narsismi ovat asioita, joita suosittelen jokaiselle! Sairaalloista narsismia en, mutta oletan sinun tietävän eron näiden kahden välillä. Arvostan ehdottomasti myös rohkeuttasi olla piiloutumatta nimimerkin ”anonyymi” taakse 💕 P.S Kieliopillisesti lause kuuluisi: ”jokaiseen postaukseen”. Ihanaa päivää sinulle myös 😊

  2. Karjalan herkkä Anneli ja sinivuokko sekä Esteri kissa. kirjoitti:

    No onpa törkeää tekstiä ja missäpäin noin puhutaan tuntemattomista? Suosittelen laittamaan korkin kiinni tai opettelemaan käytöstapoja jos haukut ihmisiä anonyymisti jota et edes tunne. Kirjoita omaa blogiasi tai perusta oma, mutta ei taida taidot siihen riittää joten hanki muu elämä. T. Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *